De omslag van de woningmarkt

Op nu.nl werd melding gemaakt dat de woningmarkt aan het verruimen is. De NVM meldt dat er veel meer woningen meedoen met de open huizenroute. Tja, als je het bericht leest dan is een de toename procentueel aardig maar in absolute aantallen nog steeds matig te noemen. Wel wordt verkopen belangrijker dan kopen en dat kan gunstig zijn voor woningzoekenden, maar in ons systeem is nog zoveel vraag naar woningen. De verruiming is echt marginaal.

Hoe gaat het met de woningmarkt en welke richting zal dat opgaan? Vandaag in het nrc een heel mooi artikel over de psychologie in de woningmarkt. Let ook even op het verschil in de te koop staande woningen tussen nu en 2013: 35.000 versus 270.000. Het valt dus allemaal nog wel mee met die omslag op de woningmarkt.

De titel is erg groots, maar de cijfers zijn nog steeds niet bijzonder vergeleken met de situatie rondom de kredietcrisis 15 jaar geleden. Het aantal te koop staande woningen is nog steeds klein te noemen. Makelaars voelen echter al wel de pijn, want de tijden van enorme prijsstijgingen zijn voorbij en het verkopen van een woning moet weer meer aandacht gaan krijgen van de makelaar. Het gaat niet meer vanzelf.

En ook het IMF doet een voorspelling.

Hoe is het met de positie van starters? Is deze beter of slechter geworden door de huidige omslag op de woningmarkt?