Tiny house op een rustige plek – midden Nederland

Beschrijving van wat de woning moet bieden:

Rust, ruimte, fijne buren

Beschrijving van de gewenste woonplek:

Ik ben op zoek naar een fijne, rustige plek. Een enigszins ruime kavel (200+ m2) in een groene omgeving. Maar rust is wel de belangrijkste peiler.

Fijne buren die hetzelfde zoeken. We hoeven geen beste vrienden te worden, maar kijken wel naar elkaar om.
Mocht er een keer een feestje zijn, geen probleem, maar meldt het en houdt je aan de afgesproken tijd.

Een tiny house van 50 m2, 2 slaapkamers, aansluitingen op nutsvoorzieningen en riool. (Ik heb de ‘Small house XX6’ van Nextbuilders op het oog.)

Bekende oplossingen zijn:

Ik heb gezocht naar projecten voor tiny houses waar mogelijk nog plek is, sta ingeschreven bij marjoleininhetklein.com voor de updates van lopende en nieuwe tiny house projecten. Daarnaast heb ik meerdere gemeentes aangeschreven met de vraag of er in hun gemeente plek is voor (een) tiny house(s).

Hoi Daan, interessante woonvraag. Goed dat je al bij Marjolein aangesloten bent. Zij is echt de grote specialist op het gebied van Tiny houses. We gaan met je meedenken. Zoek je alleen of zoek je met een groep? Het is lastig om goede plekken te vinden. Ik denk dat veel aangeschreven gemeenten ook weinig konden bieden?

1 like

Hoi Sander,

Bedankt voor jouw antwoord en bedankt voor dit forum.

Ik zoek momenteel alleen. Ook omdat ik niet specifiek in een bepaald dorp of bepaalde gemeente wil wonen, heb ik mij nog niet tot anderen gewend.

Gemeentes heb ik pas recent aangeschreven en nog niet allemaal een antwoord van.

Via de informatie van Marjolein ben ik te weten gekomen over Floqz. En inderdaad, zij is wel de plek wat betreft tiny houses.

Hoi Daan,

Wat leuk dat je ons via Marjolein gevonden hebt en voor ons ook heel leerzaam, want we zijn net onze website aan het verbeteren en “de reis van de gebruiker” op onze website in beeld aan het brengen. Zo werk ik er nog aan dat de vraag advertentie automatisch geplaatst wordt op het forum, vanuit het account van de gebruiker. Nu deed ik dat handmatig vanuit mijn eigen account. Als dat gelukt is, dan zijn we een hele grote stap verder en kunnen we de community actief verder gaan opzetten.

Ik zal over jouw vraag gaan nadenken de komende dagen. Morgen kom ik met een inhoudelijkere reactie.

Groet, Sander

1 like

Hoi Daan,

Zoeken naar ruimte in het groen voor Tiny houses valt niet mee. Ik ben erg bekend met de regio Houten, Wijk bij Duurstede en Nieuwegein. Eigenlijk is het een heel leuk, en vernieuwend concept dat moeizaam in ons systeem past.
Waar ik vandaag vooral aan dacht was een artikel dat ik in Limburg had gelezen. Ik heb het gevonden en onderstaand geplakt. Natuurherstel, het afbouwen van veel landbouwbedrijven en antwoord geven op de woningschaarste maken dit concept uniek en kansrijk. Misschien is het ook in de provincie Utrecht mogelijk. Ik weet zeker dat er ook in Utrecht boerenbedrijven te vinden zijn die een dergelijk initiatief toejuichen.

In hoeverre de provincie Utrecht hiervoor warm loopt weet ik niet. Je zou ze kunnen benaderen. Of eerst de conceptbedenkers uit het artikel eens benaderen?

Hoi Sander,

Bedankt! Ik ga het bekijken.

Top. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

Hoi Sander,

Ik heb het bekeken, maar het feit dat de tiny houses door de boeren ‘geëxploiteerd’ gaan worden (i.e. het is niet in grondbeginsel de bedoeling dat men een eigen tiny house meebrengt), en dat het (grotendeels) off-grid is, doen mij besluiten dit geen verdere navolging te geven.

Mijn bedoeling met ‘groene omgeving’ is mogelijk ietwat breed te interpreteren. Hetgeen jij gevonden/gedeeld heb, is bij uitstek echt helemaal in de natuur. Mijn bedoeling reikt ook zover als aan de rand van een dorp met veel groen (bomen, heggen) om de tiny house(s). Als het maar niet een stenen woonwijk met een enkele boom en een paar struiken is.

In de tussentijd heb ik van een aantal gemeenten reactie gehad. Uit het gemiddelde antwoord maak ik op dat dit nog geenszins ‘dagelijkse kost’ is. (Wat niet geheel onverwacht is.) Meerderen geven aan dat ik de gebruikelijk kanalen voor particuliere bouwgrond in de gaten moet houden, waarop dan in de regel 1 tiny house (1 woning) gebouwd mag worden. Een ander geeft aan dat als ik reeds een locatie op het oog heb, er gekeken kan worden naar de mogelijkheid om daar eventueel een tiny house te realiseren.

1 like

Begrijp ik.

Dat gemeenten stellen dat je de kanalen voor particuliere bouwgrond verkoop in de gaten moet is wel bijzonder. Dat zou dan vaak over permanente bouw gaan. Bij Tiny house is verplaatsing na x jaar toch ook een soort uitgangspunt of verwachting? Daarmee zou ik eerder nagaan welke terreinen tijdelijk niet gebouwd kunnen gaan worden en niet in aanmerking komen voor Flexwoningen.

Minister Hugo de Jonge wil behoorlijk veel tijdelijke woningen plaatsen. Zogenaamde flexwoningen. Dat zouden volwaardige woningen moeten zijn die tijdelijk ergens geplaatst worden waarna ze verplaatst worden. Woningbouwcorporaties zijn vaak de partijen die deze flexwoningen bouwen en plaatsen, maar ze vinden moeizaam gronden en als ze iets vinden dan hebben ze toch al snel een perspectief van 15 jaar nodig.

Alle locaties die in dat kader zijn beschouwd en niet geschikt zijn vanwege een te klein perspectief (minder dan 15 jaar) kunnen erg interessant zijn voor Tiny houses.

Anderzijds zouden grootgrondbezitters zoals ontwikkelaars ook grond kunnen bezitten dat jaren niet gebruikt kan worden voor ontwikkeling maar wel geschikt zijn voor Tiny houses.

Het is inderdaad lichtjes frappant dat een aantal gemeenten aanraadt om de reguliere kanalen voor bouwgrond in de gaten te houden. Temeer ook omdat ik aangaf in mijn e-mail aan hun dat (in eerste instantie) tijdelijk vergund ook prima is.

Intussen heb ik nog een tweetal reacties van gemeenten gehad waarin men schrijft dat als ik een locatie op het oog heb, er gekeken kan worden naar de mogelijkheden.
(Kanttekening hier is dat ik momenteel niet in het midden van het land woon, maar daar graag naartoe zou verhuizen. Vandaar dat ik ook niet gebonden ben aan 1 of een aantal gemeenten, maar meerdere gemeentes in een globaal gebied benaderd heb. Het feit dat ik geen ‘local’ ben, en daardoor geen kennis heb van (een) mogelijk geschikte locatie(s) ter plaatse, maakt het enigszins lastig om zelf met een locatie naar de gemeente te gaan.)

Dat van de minister en de intentie om tijdelijke woningen te plaatsen wist ik niet. Bedankt voor het delen.

Al met al zegt mijn gevoel dat het waarschijnlijk handiger is om met een aantal anderen (ook ‘locals’) een initiatiefgroep te vormen.
Ik heb contact opgenomen met Marjolein wat betreft eventueel een oproepje in het register dat zij runt.

Hoi Daan,

Ik denk ook dat het slim is om met een groepje (niet te groot) te zoeken naar een goede plek. Houd vooral de locaties voor flexwoningen in de gaten. Die zijn volgens mij best interessant. Zoek anders ook eens op nieuwsberichten rondom flexwonen en ze komen vast wel tevoorschijn in de nieuwsberichten van Google.

Als ik je nog verder kan helpen, let me know!

Sander

1 like