Woongroepen in Rotterdam, oprichten? of zijn ze er al?

Tijdens de Woonbeurs in Rotterdam 2024, werden veel vragen gesteld over woongroepen. Zijn er veel woongroepen in Rotterdam e.o. of willen we zelf een woongroep oprichten? In dit topic gaan we daar verder op in.

@Barbara_maiburg heeft de volgende sites doorgestuurd waar interessante informatie te vinden is rondom woongroepen:

Ook woongroepen oprichten is een mogelijkheid. @Barbara_maiburg van Woonlink stelt het volgende:

Gemeenschappelijk wonen in Rotterdam kan een aantrekkelijke optie zijn voor senioren die op zoek zijn naar een woning met sociale verbondenheid en gedeelde voorzieningen. Senioren die interesse hebben om gezamenlijk een wooncorporatie of woonvorm te realiseren, kunnen vragen hebben over de locatie, de financiering, de organisatiestructuur, de regels en procedures, en hoe ze kunnen omgaan met eventuele conflicten binnen de gemeenschap

Meeste senioren hebben de vraag hoe start je eigenlijk een woonvorm, wooncorporatie?

Het starten van een woonvorm of wooncoöperatie is een uitgebreid proces waarbij verschillende stappen ondernomen moeten worden. Hier zijn enkele essentiële stappen om te overwegen:

  1. Visie en doelgroep bepalen: Bepaal wat de visie van de wooncoöperatie is en wie de toekomstige bewoners zullen zijn. Dit helpt bij het verder vormgeven van het project.
  2. Initiatiefgroep vormen: Zoek gelijkgestemden die samen met jou de wooncoöperatie willen opzetten. Deze groep zal fungeren als de kern van het project en verantwoordelijk zijn voor het nemen van beslissingen.
  3. Juridische structuur kiezen: Bepaal welke juridische vorm het best past bij jullie project, zoals een coöperatie, stichting, of vereniging. Dit is belangrijk voor de organisatorische structuur en financieringsmogelijkheden.
  4. Financiering regelen: Onderzoek de financieringsmogelijkheden. Dit kan variëren van eigen bijdragen tot hypotheken en subsidies.
  5. Locatie zoeken: Vind een geschikte locatie die voldoet aan de behoeften van de doelgroep en past bij de visie van de wooncoöperatie.
  6. Plan ontwikkelen: Werk een gedetailleerd plan uit inclusief ontwerp van de gebouwen, inrichting van de omgeving, en de diensten die aangeboden zullen worden. Het is ook belangrijk om duurzaamheid en toegankelijkheid te overwegen.
  7. Vergunningen en goedkeuringen: Zorg ervoor dat alle benodigde vergunningen worden verkregen. Dit kan onder meer omgevingsvergunningen (bouwvergunningen) en milieuvergunningen omvatten.
  8. Betrokkenheid van de gemeenschap: Zorg voor regelmatige communicatie en betrokkenheid van de toekomstige bewoners en eventuele andere belanghebbenden. Dit helpt bij het creëren van een solide gemeenschapsgevoel.
  9. Bouw of renovatie: Afhankelijk van de locatie en het project kan dit variëren van nieuwbouw tot het renoveren van bestaande gebouwen.
  10. Beheer en onderhoud: Organiseer het beheer en het onderhoud van de wooncoöperatie, wat kan variëren van dagelijkse operationele taken tot langetermijnstrategieën voor onderhoud.

Elk van deze stappen vereist grondige planning en overleg, en het kan nuttig zijn om professionals in te schakelen, zoals een projectadviseur met specialisatie op het gebied van vormen van een woonvorm, woon -coöperatie. Daarnaast is samenwerking met de gemeente (bijvoorbeeld Rotterdam) en provincie cruciaal voor het succes van het project.

Heb jij na het lezen de wens om te sparren over het opzetten van een woonvorm, wooncoöperatie dan ben je welkom om op het forum van Floqz hier samen over te spreken met Adviseur van WOONLINK

Als je na het lezen van bovenstaande wel de behoefte hebt om in een woonvorm of wooncoöperatie te wonen maar kan of weet je niet waar je die in jouw gemeente kan vinden dan ben je ook welkom om deze vraag te stellen op het forum en we gaan graag samen hierover in gesprek.